veel gestelde vragen

Afbakken en opwarmen


Hoe kan ik het beste een broodje afbakken?

Kleine broodjes

Verwarm je oven voor op 200°C, bak 6-8 minuten af op 200°C.

 

Desembrood

Verwarm je oven voor op 200°C, bak 6-8 minuten af op 200°C. Doe als de oven op temperatuur is het brood in de oven en voeg ook een klein ovenbestendig schaaltje toe met circa 20 ml water. Dit zorgt voor stoom vorming en geeft het brood een lekkere spekkige structuur en knapperige korst.

 

Soms is een afbak brood al vrij donker van kleur voordat u hem in de oven stopt. Lees daarom ook de tips hieronder om een beetje bij te kunnen sturen.

Ik volg de instructies maar het afbakken lukt niet zo goed, wat moet ik doen?

De instructies hierboven, of op de verpakking opgevolgd maar wil het niet lukken? Dat kan gebeuren, elke oven bakt namelijk een beetje anders. Daarom geven we je graag wat basis kennis zodat je kunt bij sturen indien nodig.

Is het broodje wel goed warm maar te licht van kleur en daardoor niet zo knapperig?

Bak dan op hogere temperatuur en korter.

Is het broodje niet goed warm maar wel goed van kleur of zelfs te donker?

Bak dan op een lagere temperatuur en langer. 

 

Goed om te weten: Al onze afbak broodjes zijn gaar als je deze koopt, dat is een zorg minder. Je bakt het af zodat het broodje knapperig van buiten en lekker zacht van binnen wordt.

Hoe warm ik een hartig broodje op?

Is het broodje op kamer temperatuur: 10 minuten op 150°C, in een voorverwarmde oven.

Komt het broodje uit de koelkast:  15 minuten op 150°C, in een voorverwarmde oven.

Hoe krijg ik mijn broodje weer krokant?

Het probleem van krokante broodjes is dat deze vrij snel taai worden. Het goede nieuws is dat je ze eenvoudig weer krokant kunt maken. Verwarm je oven voor op 200°C, maak het broodje een klein beetje vochtig en leg het in de oven. Bak 4 minuten op 200°C. Tip: snij je broodje eerst door en beleg deze met worst of kaas, klap het broodje dicht en bak het beleg mee. Mmmmmm.

Bewaren en Serveren


Hoe kan ik brood het beste bewaren?

Brood kun je het beste bewaren in een plastic zak, in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst mals. Een papieren broodzak houdt de korst langer krokant. Bewaar brood niet in de koelkast, daarin droogt het sneller uit.

 

invriezen

Je kunt brood het beste invriezen in ee plastic zak. Bij gesneden brood kun je eenvoudig de gewenste hoeveelheid sneetjes lostrekken of -breken van het bevroren brood. Sluit de zak wel weer goed af. Je kunt brood circa 2 weken in de vriezer bewaren, daarna begint het brood uit te drogen.

Hoe kan ik taart en gebak het beste bewaren?

Taart en gebak moet altijd koel bewaard worden (5-7°C). Deze producten dienen pas vlak voor consumptie uit de koelkast gehaald te worden. Het enige taartje dat niet gekoeld bewaard hoeft te worden is Appeltaart (zonder slagroom). Dit komt omdat dit taartje geen roomsoort bevat. Echter kan koel bewaren totaal geen kwaad. Appeltaart smaakt wel het beste als deze op kamer temperatuur is.

 

Let op met sterk gekruid vlees, of ander sterk geurende producten in je koelkast. Slagroom kan deze smaak overnemen.

Zet de taart of het gebak altijd met doos of taartstolp in de koelkast om smaakovername zoveel mogelijk te beperken.

 

eerder uit koelkast halen 

Een aantal producten komen pas tot hun recht als ze een uur van te voren uit de koelkast worden gehaald.

Dit geld voor: luxe koekjes, ganache cake en amandel koekjes.

 

Al deze producten krijgen pas de juiste smaak en structuur als ze op kamer temperatuur zijn.

Hoe kan ik koekjes het beste bewaren?

Roomboter koekjes kun je het beste bewaren in een afgesloten trommel bewaren.

Bewaar speculaas- en gemberkoekjes niet bij andere koekjes in de trommel, deze kunnen namelijk smaak en geur overbrengen op de andere koekjes.

 

Amandelkoekjes

Amandelkoekjes bewaar je bij voorkeur gekoeld. Serveer de koekjes wel op kamertemperatuur, dat betekend dat je ze minimaal een uur van te voren uit de koelkast haalt. Anders komt de smaak en structuur van deze heerlijke koekjes niet tot zijn recht.

Hoe kan ik cake het beste bewaren?

Cake kun je het beste bewaren in een goed sluitende verpakking, luchtdicht. 

 

invriezen

Cake kan prima ingevroren worden. Een bevroren cake kun je het beste de avond voordat je deze wilt serveren in de verpakking ontdooien.

Hoe kan ik chocolade het beste bewaren?

Onze bonbons is met de hand gemaakt en slechts beperkt houdbaar. Dit komt omdat hoogwaardige grondstoffen gebruikt worden zonder conserveringsmiddelen. Bewaar de bonbons tussen de 16-20 °C op een donkere plek. Bewaar ze nooit in de koelkast. 

Ook ongevulde chocolade bewaar je het beste tussen de 16-20°C op een donkere plek.

 

Witte uitslag op chocolade heeft niks te maken met de houdbaarheid, maar alles met de temperatuurverschillen tijdens het bewaren. Zeer waarschijnlijk is de chocolade te warm geworden en later weer afgekoeld. Het ziet er niet zo mooi uit maar je kunt de chocolade nog gewoon eten.

Voedingswaarden


Welk brood bevat de meeste vezels?

Volkoren brood bevat de meeste vitamines, mineralen en voedingsvezels, in vergelijking met bruin en witbrood. Dit komt omdat volkoren brood gemaakt wordt van volkoren meel. Bij volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Een graankorrel bestaat uit de meelkern, de zemel (vliesje) en de kiem. Een groot deel van de voedingsstoffen bevinden zich in de zemel en de kiem. Wit brood wordt gemaakt van bloem en voor bloem wordt alleen de meelkern gebruikt.

 

Ons Desem Kiem brood is een uitzondering op de regel. Ondanks dat dit brood niet gemaakt is van 100% volkorenmeel bevat dit brood wel evenveel vezels als een zelfde hoeveelheid volkoren brood.

Verkopen jullie glutenvrij brood?

Ja wij verkopen glutenvrij bruinbrood. Omdat de vraag klein is en wij niet beschikken over een ruimte waarin wij glutenvrij kunnen werken maken wij dit brood niet zelf, maar kopen dit in. Zo weten we zeker dat het echt gluten vrij is en kun je toch brood eten zonder daar een eind voor hoeven te rijden.

Zit er suiker in brood?

De basis van brood is meel, water, gist en zout. Er wordt geen suiker toegevoegd aan brood.

Brood bevat 2 gram suiker per 100 gram, dit is suiker dat van nature in het meel van het graan zit.

Welke gelatine wordt er verwerkt in gebak; runder of varkens?

Onze gelatine bevat geen runder of varkens maar is vegetarisch, niet veganistisch. Deze gelatine mogen Moslims gebruiken.

Hoeveel brood mag je per dag eten?

Voor volwassenen zijn zo'n 6 a 7 sneetjes brood de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Bij voorkeur volkorenbrood, omdat daar de meeste vezels, vitamines en mineralen in zitten. Uiteraard hangt het aantal dat je mag eten o.a. af van je leeftijd, je lengte, hoe actief je levensstijl is en wat je verder op een dag eet. Ook is het van belang wat je op je brood eet, want brood is geen dik maker maar beleg kan dat wel zijn.

Waarmee wordt suikervrij gebak gezoet?

Met acesultfaamK.